poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Czekoladowa rolada z bitą śmietaną i malinami


Zadowolona z efektu tworzenia makowca postanowiłam zawinąć następną roladę. Tym razem zaczarowały mnie maliny i smak na wuzetkę. Przepis na biszkopt jest prawie taki sam jak w makowcu, tyle że część migdałów zastąpiłam kakao.
  • 90 g zmielonych migdałów;
  • 20 g kakao;
  • 70 g fruktozy;
  • 4 jajka podzielone na białko i żółtko;
  • 1 całe jajko.
4 żółtka ubić z fruktozą aż zgęstnieją. Dodać całe jajko, zmielone migdały i kakao. Ubić białka i połączyć delikatnie z masą. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie kwadratowa 24x24cm), piec w 180°C około 20 minut - sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już suche w środku.

Gorący biszkopt wyjąć z formy na ściereczkę do góry spodem, zdjąć papier i przykryć ściereczką. Odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy krem:
  • 0,2 l śmietanki tortowej (kremówki);
  • 0,5 g agar-agar;
  • 2 łyżki fruktozy (opcjonalnie);
  • +/- 6 łyżek mleka.
Agar-agar i fruktozę rozpuścić w gorącym mleku. Mleka powinno być jak najmniej, ale tyle, żeby zawartość miała się w czym rozpuścić. Kremówkę ubijamy, w ostatniej fazie przed zgęstnieniem dodając mleko z agar-agar i fruktozą. Dorzucanie fruktozy możemy pominąć, jeśli maliny są bardzo słodkie.
Przestygnięte ciasto lekko skrapiamy wodą z małą ilością rumu, żeby nie pękało przy zwijaniu. Użyłam w tym celu spryskiwacza, bo zbyt mocne nasączenie biszkoptu też utrudniłoby zawijanie. Jak płyn wsiąknie smarujemy ciasto bitą śmietaną, układamy maliny i zawijamy pomagając sobie ściereczką. I gotowe!


Agar-agar ustabilizował pięknie śmietanę- przez noc w lodówce nic się nie rozpłynęło. Osoby testujące ciasto chwaliły odpowiednią słodkość- z malinami lekko słodka bita śmietana zagrała doskonale. Do tego stopnia, że ja oprócz kawałka z brzegu (takiego najbiedniejszego kawałka!) na drugi już się nie załapałam.

6 komentarzy:

  1. It was absolutely delicious! I recommend it!
    Thank you Anna ;-))) (Waiting for the next one...)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie czasem 200 ml kremówki?

    OdpowiedzUsuń
  3. 200 ml! "m" mi podstepnie "c" zastapilo ;) dzieki za czujnosc, najlepiej zmienie na litry :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy do ciasta zamiast fruktozy można użyć syropu z agawy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu, pewnie tak, tylko trzeba będzie dostosować proporcje mokre/suche. Spróbuj może zwiększyć w takim razie ilość migdałów.
    Albo jeśli nie chcesz używać fruktozy (my tez już prawie przestaliśmy), to spróbuj ksylitol..

    OdpowiedzUsuń
  6. ok dzięki, upiekę na weekend i dam znać jak wyszło, właśnie muszę kupić ksylitol przez internet albo jak wybiorę się gdzieś dalej, bo w mojej okolicy niestety nie ma szans

    OdpowiedzUsuń