Danie na wynos ;) Na długą drogę samochodem, na lunch, na piknik. Tarty w małych formach sprawdzają się idealnie. Można je jeść bez podgrzewania, można je też wyprodukować w większej ilości, w różnych smakach i zamrozić. Przygotować sobie zdrowy i smaczny fast food, który zastąpi nam kupne kanapki.
Skład jest podobny jak w innych tartach pokazywanych przeze mnie.
- nadzienie;
- 200 gram serka twarogowego;
- 5 jajek;
- sól, przyprawy
Do nadzienia takich tart można wrzucać nieskończenie wiele kombinacji warzyw, mięsa i ryb. Podsmażone na oliwie pieczarki (lub inne grzyby), cukinie, bakłażany, cebule. Gotowaną fasolkę, kalafiora, brukselki czy brokuły. Świeże lub przetworzone pomidory, paprykę. Wędzone ryby. Wędlinę. Ugotowane lub podpieczone mięso z kurczaka lub ryby. Ogórki kiszone i konserwowe (uważając na kupne konserwowe- często są w zalewie z cukrem). Resztki w wczorajszego obiadu, pamiętając, że jest to danie tłuszczowe, więc nie wrzucamy do niego węglowodanów o wyższym IG. Można dorzucać różne sery, pamiętając jednak, że zwiększamy w ten sposób zawartość tłuszczu w posiłku.
Nadzienie układamy w mini naczyniach żaroodpornych, foremkach do muffinów, czy innych małych formach wysmarowanych delikatnie oliwą. Można oczywiście zrobić dużą tartę, jednak kawałki dużej tarty nie będą takie stabilne i łatwe w serwowaniu, jak malutkie tarty. Serek, jajka i przyprawy (sól koniecznie, inne według gustu i zawartości tarty) miksujemy w wysokim naczyniu i wylewany do from na nadzienie.. Pieczemy 20 minut pod przykryciem w 170°C, po odkryciu dopiekamy do przyrumienienia.
zrobiłam wczoraj coś podobnego, ale nie dałam żadnego sera,bo nie miałam, a jedynie same jajka. na farsz składały się: pieczarki, cebula, papryka, szczypiorek i wędzona pierś z kurczaka. całość posypana startym żółtym serem. mega pyszne :))
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze smakowalo!
OdpowiedzUsuńrobiłam już dwa razy i nie wyszło;( masa jajeczna jest bardzo płynna, wiec po upieczeniu wygląda to jak warzywa zapiekane z jajkiem, a nie jak ciasto, nie da sie nawet z foremki wyjąć;(
OdpowiedzUsuńMoze to zalezy od dodatku- serka czy jogurtu- u mnie wyjecie nigdy nie bylo problemem,a ciasto mialo taka bombelkowa strukture, wiec jak jajecznica nie wygladalo. Sprobuj moze jakis gestszy jogurt wziac?
Usuńrobiłam z serkiem twarogowym a drugi raz z jogurtem greckim i nie wyszlo..mysle, że niestety może to być wina mojego piekarnika
OdpowiedzUsuńjeśli pieczesz w formie od muffinek to czym ją przykrywasz? folia aluminiowa?
OdpowiedzUsuńTak, folia. Nie musza byc szczelnie przykryte- chodzi o to, zeby dac im urosnac zanim zwiaze sie gora.
Usuńdziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, twardenka :)