Sernik od zawsze królują w naszym domu- jest to ulubione ciasto mojej drugiej połowy. Ja nie przepadałam za sernikami, ale odkąd zaczęłam piec sernik z mascarpone zmieniłam zdanie- kremowe, delikatne ciasto zdecydowanie da się lubić.
Tu dla odmiany sernik kakaowy.
Na sernik potrzebujemy:
- 4 jajka;
- ½ kg mascarpone;
- 70 g ksylitolu;
- 4 duże łyżki kakao;
- ekstrakt waniliowy;
Żółtka jajek miksujemy z ksylitolem. Dodajemy po trochu serka mascarpone, kilka kropel ekstraktu i kakao. Z 4 łyżek kakao wychodzi dość intensywne, jeśli ktoś lubi łagodniejsze można dodać mniej. Ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy około 25-30 minut w 180°C uważając, żeby sernik nie przyrumienił się z góry. Ma się porządnie ściąć i podrosnąć, ale nie przypiec. Piekarnik po pieczeniu otwieramy dopiero kiedy ciasto przestygnie.
Po wystygnięciu wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Przepis jak zwykle jest na małą blaszkę. Ciasto jest kremowe w środku z delikatnie "ciastową" warstwą zewnętrzną. Po schłodzeniu - przepyszne!
No w końcu nowy przepis Aniu dałaś :) Już się nie umiałam doczekać nowego przepisu :) Sernik jak zwykle wygląda obłędnie! :) Na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspanialy przepis ,,,Ale mam problem
OdpowiedzUsuńCo to jest Ksylitol ,,,:) :) Napewno upieke ,,,, Pozdrawiam :) Milego weekendu :)
ksylitol to taki "nasz" odpowiednik cukru, indeks glikemiczny 8
Usuńhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ksylitol
w smaku-- idealny!
Ale mascarpone z 98% tłuszczu to chyba lekka przesada...?
OdpowiedzUsuń98% tłuszczu to ma masło ;)
OdpowiedzUsuńNawet masło tyle nie ma :)
Usuńchciałam sie zapytac ile dziennie jesz posiłków, troche trudno jesc tylko 3 dziennie. szczególnie ze pracuje po 11 godzin iśniadanie jem dopiero po paru godzinach po przebudzeniu
OdpowiedzUsuńA to akurat bardzo niedobrze- sniadanie trzeba zjesc w miare szybko, bo organizm przejdzie w tryb "oszczędzania" i przyhamuje metabolizm. My jemy trzy posilki, to nam wystarcza. Bo np po takim chlebie czystoziarnistym glodu nie odczuwamy przez dlugi czas i lunch jem traczej z rozsadku, żeby nie rzucic sie na obiad po powrocie z pracy.
UsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńCudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń