środa, 28 marca 2012

Coleslaw


Przepis na surówkę coleslaw montignacową jest prawie identyczny z oryginałem. Choć trudno mówić o oryginale- jest sporo modyfikacji tej surówki. Niech będzie to zatem mój montignacowy coleslaw ;) Proporcje podam trochę dziwnie, ale nie przyszło mi nigdy do głowy ważyć składników.
  • 1 szklanka poszatkowanej kapusty:
  • 1/4 szklanki marchewki;
  • 1/4 posolonej, posiekanej cebuli;
  • sok z 1/4 cytryny;
  • łyżka majonezu;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • przyprawy: pieprz, sól
  • pół łyżeczki octu winnego (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Cebulę koniecznie solimy przed wrzuceniem, najlepiej żeby postała posolona chwilę przed wymieszaniem z innymi składnikami. Doprawiamy do smaku, ostrożnie dawkując ocet winny- nie każdy lubi ten smak. Jeśli po doprawieniu uważać będziecie, że w smaku czegoś brakuje, będzie to najprawdopodobniej cukier- można dodać wtedy szczyptę  stewii  lub ksylitolu.

Surówka na zdjęciu podana jest ze stekiem z indyka- usmażonym na patelni grillowej z solą, czosnkiem i tymiankiem. Obiad gotowy w 10 minut ;)

7 komentarzy:

  1. Nie mialam koncepcji na dodatek do dzisiejszej rybki...i juz mam!;-) Znalazlam u Ciebie interesujace przepisy, chyba bede tu czestym gosciem;-) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze sie bardzo i zapraszam- surowka jest naprawde przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie-po co majonez i jogurt,ja dodaję oliwę i płatki migdałów,po prostu nie lubię majonezu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bo to coleslaw jest ;)
    Zartuje- oczywiscie, ze mozesz zrobic z oliwa jesli nie lubisz majonezu. Tak jak pisalam- wariacji na temat tego przepisu jest bez liku, a ja pokazalam "moja" wersje- kapusta z oliwa dla mnie nie bedzie to samo. Plus naleze do szczesciarzy, ktorzy maja majonez z oliwy i bez cukru ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Głodny się zrobiłem od tego czytania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam na obiad ;) Zeby chudnac trzeba jesc!!

      Usuń
  6. Just the best of any pictures ;-)))

    OdpowiedzUsuń