Dla kochających tych, co kochają serniki- dietetyczny sernik czekoladowy. W smaku- prawdziwy sernik- nikt nie chce wierzyć, ze totalnie niegrzeszny.
Najpierw pieczemy sernik:
- 5 jajek
- ½ kg mielonego twarogu
- 100 g fruktozy
- 100 ml śmietanki tortowej 30% tłuszczu
- sok z polowy cytryny
- ekstrakt waniliowy lub migdałowy
Wlewamy do wyłożonej papierem blachy i pieczemy w 175° C około 50 minut ( w zależności od piekarnika- do przyrumienienia). Piekarnik po pieczeniu otwieramy dopiero kiedy ciasto przestygnie.
Jak sernik wystygnie przygotowujemy mus:
- 100 g czekolady z zawartością kakao 70% (bez cukru)
- 30 ml płynu ( u mnie miks rumu i wody, jeśli bez alkoholu to może być np. świeży sok z pomarańczy)
- 20g fruktozy
- 3 jajka
Wylewamy na sernik, dekorując według uznania. I gotowe. Take another little piece of my heart now...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMiammmmmmmmmm, je bave rien que de voir la photo;-)
OdpowiedzUsuńSuperbe, Barbara si jamais tu pourrais me traduire ce gateau coeur au chocolat et ce deuxième aux deux goûts, vela me ferait bien plaisir;-) Merciiiiiiii
à vous deux
Mariejo
pas de problèmes Mariejo , je vais faire tout à l'heure
UsuńBasiu, a macie jakas alternatywe dla twarogu we Francji? Bo ja w Belgii nie znalazlam, uzywam mascarpone jak nie mam twarogu, ale to nie to samo...
UsuńIngrediens pour partie au fromage blanc
Usuń5 oeufs
500 g de fromage blanc en faisselle
100 g de fructose
10 cl de creme fraiche entier 30% mat.g
jus de demi citron
quelques goutes de vanille ou d'amande
Il faut battre les jaunes d'oeuf avec fructose pour avoir une mélange bien homogène . Puis ajouter le fromage blanc, crème fraiche, jus de citron et arôme vanille . à la fin ajouter les blancs d'ours battu en neige . Mélanger délicatement le tout. Mettre dans un moule et mettre au four à 175° pour 50 mn . Ouvrir la porte de four quand le gâteau est refroidi .
Puis il faut préparer la ganache -
100 g de chocolat noir à 70%
3 cl de liquide (rhum+l'eau )
20 g de fructose
3 oeufs
Il faut faire fondre le chocolat avec liquide (rhum+l'eau ) ,laisser refroidir , puis ajouter délicatement les jaunes d'oeufs et à la fin blancs d'oeufs battu en neige . Bien mélanger le tout. Sortir le gâteau au fromage blanc et mettre le ganache . On peux décorer si on veut et c'est prête ...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńBasia, zanim usunela swoje komentarze napisala:
Usuńwe Francji najczesciej uzywany fromage blanc en faisselle
cos takiego
http://fr.wikipedia.org/wiki/Fromage_blanc
Aniu robiłam wczoraj ten sernik. Wyszedł obłędnie dobry, ale warstwa musu zdecydowanie cieńsza. W jakiej blaszcze piekłaś? Chodzi mi o średnicę :)
OdpowiedzUsuńTa blaszka jest malutka, serce wchodzi w standardową okrągłą tortownicę
Usuńhttp://ecx.images-amazon.com/images/I/71uVN%2B8KCXL._SL1000_.jpg
Heart: Height 7.5 cm x Width 22.5 cm x Depth 21.5 cm
mmmm sernik wygląda przepysznie :) mam tylko pytanie: zamiast fruktozy chce dodac ksylitolu i za bardzo nie wiem ile..
OdpowiedzUsuńTyle samo. Ksylitol jest troche mniej slodki, ale ja juz jakis czas temu przestalam stosowac fruktoze i te desery z mniejsza "moca" slodkosci tez sa przepyszne..
OdpowiedzUsuńPiękny sernik i pewnie pyszny, ale czy można go jeść podczas I fazy?
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek ale czy można go jeść w I fazie?
OdpowiedzUsuńTak można, tylko z ksylitolem lepiej niż z fruktozą. Fruktoza od jakiegoś czasu nie jest polecana..
OdpowiedzUsuń