niedziela, 12 lutego 2012

Sos czosnkowy


Nie należę do osób, które robią swój własny majonez. No zdarzyło mi się może, ale to raczej z braku posiadania sklepowego, a majonez do czegoś musiał być. Raczej spędzę chwile dłużej w sklepie, żeby wybrać taki bez cukru.
Ale sos czosnkowy to inna sprawa- nie ma dobrych kupnych sosów czosnkowych. Wszystkie smakują jak przetrawione ;) A prawdziwy sos czosnkowy, ze świeżym czosnkiem zmienia "ja już dziękuje za surówkę" na "czy mogę jeszcze surówki?".

  • 100 gramów serka twarogowego typu fromage frais lub jogurtu greckiego;
  • 100 gramów majonezu bez cukru;
  • 2 spore ząbki czosnku;
  • kapka keczupu bez cukru;
  • 1/4 łyżeczki koperku suszonego lub pół łyżeczki świeżego;
  • 3 plasterki świeżego ogórka;
  • sól.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i solimy. Wrzucamy go razem z resztą składników do wysokiego naczynia i blenderujemy. Na koniec solimy do smaku.

Sos najlepiej przygotować godzinę przed podaniem- zdąży  w tym czasie zgęstnieć i nabrać smaku. Podaje go do surówek, zapiekanek, mięsa- do posiłków tłuszczowych. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz