wtorek, 21 lutego 2012

Tarta kurczakowo-cebulowa


Dzisiejszy obiad jest tak naprawdę wczorajszy ;) A tak dokładnie to zrobiony z tego, co pozostało z roladek z kurczaka z sosem cebulowym. Było zbyt mało na kolejny obiad, więc trzeba było tworzyć. Potrzebować będziemy:
  • kilka roladek z kurczaka (lub 2 piersi z kurczaka, kilka plastrów szynki, zioła prowansalskie);
  • 200-300 g usmażonej na złoto (na oliwie) posolonej cebuli;
  • ugotowanego na twardo brokuła;
  • 5 jajek;
  • 200 g serka mascarpone;
  • wyraźny w smaku ser (u mnie dojrzała gouda);
  • przyprawy: sól, czosnek, papryka ostra.
Roladki z kurczaka kroimy w plastry i układamy razem z brokułem podzielonym na małe kawałki na dnie wysmarowanego oliwą naczynia. Jeśli nie mamy roladek, to plasterki piersi z kurczaka smażymy na oliwie z solą i ziołami prowansalskimi, na sam koniec dorzucając pociętą na kawałki szynkę. Przykrywamy to warstwą startego sera.

Do wysokiego naczynia wrzucamy jajka, mascarpone i przyprawy. Miksujemy do połączenia się składników, dodajemy ser i smażoną cebulę. Wymieszaną masą zalewamy wyłożone na formę składniki. Pieczemy w nagrzanym do 200°  piekarniku: 20 minut pod przykryciem, po odkryciu do przyrumienienia.



12 komentarzy:

  1. Wygląda super. Na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Les recettes ont l'air superbes, en tous cas les photos nous donnent l'eau à la bouche !!!..'.' Barbara il faudra traduire STP. Belle et longue vie au Blog.
    Marielle

    OdpowiedzUsuń
  4. marielle je laisse parler Anna, c'est son blog -:) si je bien compris de son profil, elle habite en Belgique donc aucun problème pour le français -:)
    Allez Anna , bisous

    OdpowiedzUsuń
  5. Bonjour! ça a l'air succulent tout ça Barbara! mais en polonais! que veux tu qu'on fasse???? tu imagines le temps que cela prendrait de traduire tout ça dans google traducteur? dommage!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anna! c'est très beau et ça a l'air très bon! mais je ne parle pas polonais!! donc je n'aurai pas accès à tes succulentes recettes! bisous bisous! et bravo pour ta perte de poids et ton blog! ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Hello Gilda, nice to see you :) We are as a big MM family :)

      Usuń
  8. Dear Ladies,
    I do understand French, but writing is much above my level unfortunately. If you wish so, I can translate the recipes of your choice into English. I do it sometimes for my friends anyway. Just let me know which one interests you!
    In one stage I will make the blog bilingual, but I just started it and I’m not very familiar with all options.
    And thank very much you for the visit!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna, I recomend you the best source of MM - Gilda's blog: http://aidedegilda.blogspot.com/
      Knowledge, a lot of recipes and helpful people :) Enjoy! :)

      Usuń
  9. choć wygląda na smaczne danie, to nazwa jest myląca, jaka tarta? to zapiekanka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być i zapiekanka..
      a może fritata? albo quiche? szczerze- nie robi to chyba wielkiej różnicy?

      Usuń