piątek, 10 lutego 2012

Sernik z imbirem



Sernik dietetyczny musi być. Osobiście nie lubię serników, ale skoro było zlecenie to wyjścia nie ma ;)

Oryginalny przepis znalazłam w książce "The Montignac diet cook book". Moj przepis jest odrobinę zmodyfikowany, ponieważ w książce sernik zrobiony był z serka Philadelphia, który nadawał mu słony posmak. Ta kombinacja nie przypadła mi do gustu. Oryginalny przepis nie zawierał również cynamonu.

  • 1kg kremowego twarogu;
  • 2 jajka i 1 żółtko;
  • 150 gramów fruktozy;
  • sok z 1 cytryny;
  • 2 łyżki imbiru (przyprawy);
  • 100 gramów posiekanych migdałów;
  • cynamon;
  •  oliwa z oliwek.
Do twarogu dodać fruktozę, jajka i imbir. Zmiksować, dodać sok z cytryny i miksować 3 minuty. 

Oliwą wysmarować blachę i wysypać na nia połowę migdałów. Wlać ciasto, rozsypać na powierzchni ciasta resztę migdałów, lekko poprószyć cynamonem. 

Piec 50 minut w 150 stopniach. Wystudzić, serwować schłodzone z lodówki.

2 komentarze: