piątek, 18 maja 2012

Teryna z łososia i sera koziego


Kolejny 5-minutowy przepis, popularny nawet wśród nie-montignacowców. Kombinacja smaku wędzonego łososia, ziół i koziego sera to mój faworyt.
  • kilka plastrów wędzonego łososia;
  • serek twarogowy kozi;
  • posiekany szczypiorek;
  • posiekana bazylia;
  • roztarty czosnek;
  • sol, pieprz.
Plastrami łososia wykładamy foremki tak, żeby nie było pustych przestrzeni. Serek kozi mieszamy ze posolonym szczypiorkiem, bazylią, posolonym czosnkiem i odrobiną pieprzu. Wypełniamy nim wnętrze wyłożonych łososiem foremek. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby stężały.


Przed podaniem wyjmujemy delikatnie z foremek prosto na talerzyk i dekorujemy bazylią. Proporcje składników zależą od ilości porcji, które zamierzamy wykonać. Na 100 g serka koziego dajemy po łyżce szczypiorku i bazylii i pół małego ząbka czosnku.


Pyszna i delikatna przekąska. I niesamowicie efektowna w stosunku do poświęconego na wykonanie czasu. ;)

4 komentarze:

  1. °♪¸.♫♫♪
    Olá, amiga!

    Passei para conhecer seu blog e estou encantada.
    Receitas maravilhosas e diferentes.
    É tudo de bom!!!

    Boa semana!
    Beijinhos.
    Brasil
    ❤♪¸.•°`♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Olá Inês,
    Sorry, I can't reply to you in Portuguese.
    Thank you for the visit and the comment.
    I hope to see you here sometimes!

    OdpowiedzUsuń
  3. It looks delicious!!!! Just waiting the English version ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. It's there, above the first picture ;)

    OdpowiedzUsuń