wtorek, 15 maja 2012

Makaron z sosem pomidorowym


Najprościej. I najszybciej, nie biorąc pod uwagę rozmrażanych obiadów. Makaron z sosem pomidorowym z tuńczykiem i łososiem z puszki. Sam tuńczyk w sosie własnym jest dla mnie zbyt mało aromatyczny, żeby sos był wyraźny- łosoś jest znacznie lepszy. A że miałam puszkę tego i tego to wyszedł kompromis ;)
  • makaron pełnoziarnisty;
  • puszka tuńczyka w sosie własnym;
  • puszka łososia w sosie własnym;
  • 500 ml passaty;
  • pół łyżeczki suszonego czosnku;
  • pół łyżeczki suszonej cebuli;
  • pół łyżeczki suszonej pietruszki;
  • pół łyżeczki soli (lub więcej- do smaku);
  • łyżeczka suszonej bazylii;
  • szczypta ostrej papryki.
Pasattę wlewamy do garnka. Dodajemy suszone przyprawy- jeśli nie musi być tak super szybko możemy je zastąpić świeżymi ziołami. Odsączamy tuńczyka i łososia, rozdrabniamy widelcem i dorzucamy do sosu. Na małym ogniu zagotowujemy sos i doprawiamy solą do smaku.
Makaron gotujemy na "lekko twardo" w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Podajemy z sosem, świeżą bazylią (i ewentualnie odtłuszczonym serem).


Obiad ekspresowy i pyszny. I jak zostanie to następnego dnia można odgrzać nawet w mikrofalówce.

1 komentarz: