piątek, 18 maja 2012

Lody Dame Blanche


Moje ukochane lody to biała dama. Śmietankowe z cienkimi warstwami lodów czekoladowych. Oto pierwsza próba wykonania ich samodzielnie. Smak idealny, muszę  jeszcze  tylko popracować nad formą.

Śmietankowa baza:
  • 200g mascarpone
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3-4 krople ekstraktu śmietankowego lub waniliowego.
Żółtka miksujemy z fruktozą, aż zgęstnieją. Dodajemy mascarpone i ekstrakt dalej miksując.

Czekoladową część ukradłam podczas wykonywania musu (przed dodaniem białka), wiec nie wiem ile dokładnie ich zużyłam. Niemniej proporcjonalnie powinno ich być znacznie mniej niż lodów waniliowych.
  • 50 g czekolady 70% kakao (bez cukru);
  • 10 ml wody;
  • 1 łyżeczka ksylitolu;
  • 1 żółtko.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając wodę i fruktozę. Po wystudzeniu dodajemy żółtko i energicznie mieszamy łyżką.


Masę śmietankowa wlewamy do miseczki. Masę czekoladową wlewamy z jednej strony, wkładamy w nią rączkę od łyżeczki i robimy w naczyniu 2-3 kołeczka, uważając, żeby masy się kompletnie nie wymieszały. Tak jak pisałam- forma podania nie wyszła dokładnie tak, jak sobie to wyobrażałam, więc jeszcze spróbuje podać je inaczej. Choć po zmrożeniu (20-30 minut w zamrażarce) środek wyglądał idealnie.

5 komentarzy:

  1. A gdzie majonez?;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapomniałam ;)

    Ale mascarpone jest wystarczająco tłuste..

    OdpowiedzUsuń
  3. Co to jest ten ekstrat waniliowy albo śmietankowy? Jakaś chemia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to zalezy jaki sie zrobi/kupi. ze wzgledu na to, ze dodaje sie go po kropli to mozna nawet zrobic nieortodoksyjny:
      http://www.mojewypieki.com/post/ekstrakt-z-wanilii

      Usuń