Podobną potrawę pokazywałam już przy okazji przepisu na pesto. Trafiła do mojej pierwszej publikacji "na papierze" (nie-montignacowej, stąd ta bułka ;)). Dziś prostsza wersja:
- pomidor;
- cukinia:
- ser chaumes;
- oliwa;
- świeża bazylia;
- sól, przyprawy: czosnek, cebula, papryka.
Cukinię i pomidory kroimy na plastry, spryskujemy oliwą, solą i przyprawami i podpiekamy w piekarniku do lekkiego zarumienienia. Po ostygnięciu układamy plastry na przemian przekładając je niewielkimi kawałkami sera i małymi listkami bazylii.
Użyłam okrągłej cukinii, więc wieżyczki ładnie zwężają się ku górze. Na samym szczycie umieszczamy większy kawałek sera i pomidora koktajlowego. Jako, że składniki nie są surowe wstawiamy je do piekarnika tylko na tyle czasu, aby je podgrzać i odrobinę rozpuścić ser.
U nas podany z grillowanym stekiem z indyka i lampką Rieslinga. Pesto też by pasowało.. Bazylia i pomidorki koktajlowe z własnej uprawy. Pięknie rosną w doniczkach i nie potrzebują zbyt wiele uwagi. Polecam, nawet jeśli do dyspozycji mamy tylko parapet czy balkon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz