Montignacowy sernik na zimno. Banalny, szybki przepis, a efekt rewelacyjny. Do wykonania użyłam mascarpone, ale jeśli macie dostęp n.p. do mielonego twarogu, czy innych niskotłuszczowych serków bez cukru, z powodzeniem można nimi mascarpone zastąpić. Czy nawet jogurtem naturalnym, jeśli nie jest zbyt kwaśny. Niemniej mascarpone daje taki kremowy smak, dla którego warto od czasu do czasu zamknąć oczy na zawartość tłuszczu. Na sernik (6 dużych porcji jak na zdjęciu) potrzebować będziemy:
- 500 g mascarpone;
- 100 g ksylitolu;
- 2 żółtka;
- kilka kropel ekstraktu waniliowego;
- 400 ml mleka;
- 4-5 łyżeczek żelatyny.
Mleko zagotowujemy, rozpuszczamy w nim żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka miksujemy z fruktozą i ekstraktem. Dodajemy po trochu mascarpone i przestudzone mleko (uwaga, może chlapać, masa jest bardzo płynna). Wlewamy do miseczek i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Mus truskawkowy możemy zrobić na trzy sposoby. Możemy po prostu zblenderować truskawki i wylać na zastygnięte serniczki- będą wtedy podane jakby z sosem truskawkowym. Możemy też zrobić mus- galaretkę (tu dwa różne sposoby).
Jeśli mamy dostęp do galaretki bez cukru (na pół litra wody) to rozpuszczamy ją w połowie ilości wody, zamiast cukru dodajemy fruktozę i następnie mieszamy ją ze zblenderowanymi truskawkami (0,5kg).
Jeśli nie mamy galaretki, to żelatynę na pół litra wody rozpuszczamy w 100 ml wody, dodajemy odrobinę soku z cytryny, zblenderowane truskawki i fruktozę do smaku. "Mieszanie" blenderem sprawdza się znakomicie.
Przygotowany mus wlewamy na zastygnięte serniczki, ponownie odstawiamy do lodówki, aż mus się zetnie.
Przed podaniem dekorujemy owocami. Truskawki (IG 25) możemy zastąpić dowolnymi owocami o niskim indeksie glikemicznym. Albo sernik posypać naturalnym kakao- będzie skrócona wersja sernika tiramisu. Próbowaliśmy tej opcji- smakuje rewelacyjnie. ;)
O jaki sliczny i na pewno pyszny.
OdpowiedzUsuń...jak mus - to mus :-)
OdpowiedzUsuńWitam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń