wtorek, 31 lipca 2012

Deser mleczno- owocowy


Niezbyt piękny to deser, ale szybki i pyszny. U mnie w głównej roli nektarynki.

  • pół litra mleka (zawartość tłuszczu maks. 1,5%);
  • 6 nektarynek;
  • 2 łyżki fruktozy;
  • żelatyna na pół litra wody.

Nektarynki obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do mleka, zagotowujemy, dorzucamy żelatynę  i fruktozę i mieszamy, aż się żelatyna rozpuści. Wlewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki aż zastygnie.
Można dorobić do niego sos ze zmiksowanych nektarynek - u mnie z nieobranych, stąd te czerwone kropki.

Pracy przy nim chwilka, ale trzeba odczekać, aż zastygnie. Jest to bardzo lekki deser węglowy, idealny na lato..

2 komentarze: