wtorek, 31 lipca 2012

Warzywna wieżyczka z serem Chaumes


Podobną potrawę pokazywałam już przy okazji przepisu na pesto. Trafiła do mojej pierwszej publikacji "na papierze" (nie-montignacowej, stąd ta bułka ;)). Dziś prostsza wersja:
  • pomidor;
  • cukinia:
  • ser chaumes;
  • oliwa;
  • świeża bazylia;
  • sól, przyprawy: czosnek, cebula, papryka.
Cukinię i pomidory kroimy na plastry, spryskujemy oliwą, solą i przyprawami i podpiekamy w piekarniku do lekkiego zarumienienia. Po ostygnięciu układamy plastry na przemian przekładając je niewielkimi kawałkami sera i małymi listkami bazylii.


Użyłam okrągłej cukinii, więc wieżyczki ładnie zwężają się ku górze. Na samym szczycie umieszczamy większy kawałek sera i pomidora koktajlowego. Jako, że składniki nie są surowe wstawiamy je do piekarnika tylko na tyle czasu, aby je podgrzać i odrobinę rozpuścić ser.


U nas podany z grillowanym stekiem z indyka i lampką Rieslinga. Pesto też by pasowało.. Bazylia i pomidorki koktajlowe z własnej uprawy. Pięknie rosną w doniczkach i nie potrzebują zbyt wiele uwagi. Polecam, nawet jeśli do dyspozycji mamy tylko parapet czy balkon.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz