niedziela, 3 czerwca 2012

Makaron z cukinią i łososiem


Łososia jemy sporo, w rożnych postaciach. Tu kolejny ekspresowy obiad w ostatniej serii łososiowych przepisów.
  • jedna duża cukinia;
  • 200 g wędzonego łososia;
  • 50 g orzeszków piniowych;
  • makaron z mąki pełnoziarnistej;
  • oliwa;
  • sól, czosnek suszony.

Cukinię pokrojoną w plastry, posoloną, lekko oprószoną czosnkiem i skropiona oliwą podpiekamy do zrumieniania na wysmarowanej oliwą blaszce. U mnie zajęło to 10 min w 150°, przy czym na ostatnie 2 minuty włączyłam termoobieg.
Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni do przyrumienienia. Łososia kroimy na małe kawałeczki.
Makaron gotujemy "na twardo" wg przepisu na opakowaniu. Odlewamy wodę i natychmiast mieszamy z łososiem, kawałkami cukinii, orzeszkami i łyżką oliwy.


Serwujemy natychmiastowo po wymieszaniu. Lekki, posiłek połączony ze zdrowymi tłuszczami kwalifikujemy jako potrawę węglowodanową. Doskonale sprawdza się ten makaron w  mrożeniu- spakowany w małe pudełeczka, nawet odgrzany w mikrofalówce, to doskonały obiad na wynos.

3 komentarze:

  1. Odkąd zrobiłam to danie poraz pierwszy, jest o moja ulubiona potrawa kolacyjna. Genialne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj,
    Danie wyląda na pyszne. Czym zastąpić orzeszki piniowe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Może nerkowcami albo włoskimi? Albo pominąć po prostu. Chociaż pińki bardzo dodają charakteru tej potrawie..

    OdpowiedzUsuń