poniedziałek, 18 lutego 2013

"Paprykarz" montignacowy


Pamiętacie ten smak? Mi kojarzy się z biwakami za młodu. Smak nostalgii. Niemniej to, co jest w puszce można stosować jako broń biologiczną. A już nawet pomijając calą chemię znajduje się tam niedozwolony dla nas biały ryż.

Skomponowałam więc swoją wersję. Chciałam się właśnie tłumaczyć, ze nie powinna się ona nazywać paprykarz, bo papryki (oprócz ostrej przyprawy) w środku nie ma, ale sprawdziłam- w oryginalnym też nie było!

W moim paprykarzu jest:
  • puszka łososia w sosie własnym;
  • poł średniej cebuli;
  • koncentrat pomidorowy;
  • ogórek kiszony;
  • łyżka oliwy;
  • sól, przyprawy: czosnek, ostra papryka, słodka papryka.
Rybę możemy wziąć inną- na przykład wędzoną makrelę. Natomiast puszkowany tuńczyk jest jak dla mnie trochę  jałowy. Rozważałam również wrzucenie komosy w roli ryżu, ale w gruncie rzeczy ryż to była tani wypełniacz i można go po prostu pominąć.

Leniwie- wszystkie składniki w kawałkach wrzucamy do blendera, miksujemy leciutko (tak, żeby zostały małe kawałeczki, a nie na gładko) i gotowe. Lub ambitnie - siekamy drobno nożem. Nostalgiczne śniadanie, na pełnoziarnistym chlebie, z dodatkowym ogórkiem w pasterkach na górze. Pycha.

4 komentarze:

  1. No ale oliwa, jajko, łosoś (tłusta ryba) i chleb pełnoziarnisty to chyba nie I faza, co? :)
    Niemniej pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryby (nie w oleju) mozna jesc z weglowodanami wg zasad montignacowych. Tak samo jak minimalne ilosci oliwy- tu łyzka na zalozmy 20 kanapek, ilosc pomijalna. Jajka nie mozna, ale nie ma go w składzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie zgadzam się, jedyną rybą co się nadaje do węglowodanów jest tuńczyk w sosie własnym.Łosoś to tłusta ryba, niestety. Na jajko, z majonezem i zagryźć papryką hehe Pozdrawiam Polecam stronę http://montignac.com.pl/CMS/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozesz sie Anno nie zgodzic, mamy wolnosc slowa ponoc ;)
      Dieta Zuzla nie pokrywa sie w calosci z Montignac'iem
      Tu prawidlowe kanapki ze strony Sybille Montignac:

      https://www.facebook.com/notes/montignac/comment-composer-son-sandwich-montignac-/429356397106580

      Si votre pain est intégral (farine T150) ou s’il s’agit de pain noir allemand, vous devez composer un sandwich de type glucido-protidique (GP).

      Vous pourrez donc y mettre, au choix :

      - du poisson : saumon fumé, thon au naturel, filets de sardines, crevettes…
      - des protéines maigres : jambon blanc découenné dégraissé, jambon de volaille, bresaola, viande des grisons,
      - des glucides à IG : tomates, concombres, courgettes, cornichons, oignons, pommes, poires…
      - du fromage à tartiner 0%.

      W drugiel linii- ryby: wedzony losos, tunczyk naturalny, krewetki, sardynki..

      Usuń