środa, 20 lutego 2013

Surówka z gruszką i octem balsamicznym


Lubie gruszki w konkretnych połączeniach. A surówkę z gruszką i octem balsamicznym ostatnio jadamy kilka razy w tygodniu. Na zdjęciu taka zaaranżowana porcja prezentacyjna, ale z reguły zjadamy całą miskę. ;)
Moja ulubiona wersja jest z sałatą lodową. Poniżej wersja ze szpinakiem:
  • liście świeżego szpinaku;
  • 1 gruszka;
  • 6 orzechów włoskich;
  • garść orzechów piniowych;
  • 1/4  granata;
  • ser typu Camembert (u mnie la Roue d'Ardenne);
  • oliwa;
  • ocet balsamiczny;
  • sól, czosnek suszony.

Szpinak myjemy, orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni do przyrumienienia. Ser siekamy w malutkie kawałeczki. Wszystkie składniki wrzucany do miski, polewamy oliwą i octem balsamicznym, lekko solimy i przyprószamy czosnkiem. Gotowe!


Ser kozi też doskonale się do tej sałatki nadaje. Feta również- ważne, żeby smak sera był wyraźny. Lekko posolona gruszka z serem i octem balsamicznym jest po prostu przepyszna!

1 komentarz: