sobota, 16 lutego 2013

Kremowy sernik na migdałowo-orzechowym spodzie


Przy okazji prezentacji ciastek pokażę ten sernik. Na spodzie z tego samego ciasta bardzo delikatny sernik z mascarpone. Połączenie idealne. Jedyne co mogłam mu zarzucić to to, że warstwa migdałowo-orzechowa była zbyt gruba w stosunku do sernika, ale blaszka w której piekłam jest bardzo mała. Następnym razem wezmę standardową tortownicę i podwoję ilość sernika- proporcje powinny być idealne.

Na spód przepis jest dokładnie taki jak na w cynamonowych ciasteczkach, tyle że bez lukru;
  • 2 bialka;
  • 20 g inuliny;
  • 30 g fruktozy;
  • 150 g mielonych migdałów;
  • 50 g mielonych orzechów laskowych;
  • 3 łyzeczki cynamonu.
Białka ubijamy mikserem na gęstą pianę. Jak zgęstnieją dodajemy fruktozę i inulinę i dalej ubijamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciastem wykładamy tortownicę i podpiekamy w 150°C około 15 minut.
Na sernik potrzebujemy:
  • 4 jajka;
  • ½ kg mascarpone;
  • 100 g fruktozy;
  • sok z polowy cytryny;
  • ekstrakt migdałowy;
Żółtka jajek miksujemy z fruktozą. Dodajemy po trochu serka mascarpone, sok z cytryny i kilka kropel ekstraktu. Ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i dalej pieczemy około 30 minut w 180°C uważając, żeby sernik zbyt się z góry nie przypiekł (w razie gdyby tak się działo można go przykryć folią aluminiową). Piekarnik po pieczeniu otwieramy dopiero kiedy ciasto przestygnie.
Po wystygnięciu wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.


Nie polecam go kroić na ciepło- masa serowa jest naprawdę delikatna i nieładnie się kroi. My oczywiście musieliśmy spróbować. ;)

7 komentarzy:

  1. no wygląda PRZEPYSZNIE!! i chcę go zrobić na weekend, ale nie mam inuliny.. nie wiem jak ją zastąpić. dodać więcej fruktozy?? czy miodu może lepiej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pycha ;)
    Jak bym nie miala inuliny, to bym dala wiecej migdalow. Moze troszke twardsze bedzie. A slodkosci dosypywac nie trzeba, bo inulina wg mnie specjalnie jej nie dodaje.
    Co do miodu - wiem, ze miod rozgrzeszano z powodow zdrowotnych, ale ja go nie uzywam (IG 60), jesli nie choruje. A od dwoch lat stosowania tej diety jakos nie choruje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś niesamowita :) te zdjęcia i dokładne opisy. Właśnie zaczynam dietke hahaha tzn jestem 3 dzien na niej :) i najgorsze jest wytrzymać bez słodyczy ciast ciasteczek :D a tutaj proszę takie pyszności wiec i ja sobie w świeta pozwole na rozkosz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu,
    Twój pomysł na biszkopt z mielonych migdałów jest wspaniały. Już testowałam i jest pyyyyycha!
    Miałam zrobić zdjecie i Ci wysłać, ale zniknęło w takim tempie, że nie było co fotografować.
    Mam do Ciebie pytanie, czy próbowałaś piec biszkopt z mielonych orzechów włoskich lub laskowych?
    Widziałam, że ktoś kiedyś ich używał, ale nie znalazłam już tej strony.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, jak to rozgrzeszano miód??? pierwsze słyszę :) proszę o szczegóły.
    pzdr. M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z najlepszego forum ;):

      Miód - dozwolony miód lipowy i akacjowy - których głównym składnikiem jest fruktoza. Te dwa gatunki miodu dozwolone są w ilości 1-2 łyżeczek do węglowego śniadania w każdej fazie.
      http://montignac.webd.pl/viewtopic.php?p=115&highlight=#115

      Ale moj sernik jest tłuszczowy, więc tu nie pasuje..

      Usuń
  6. aa :) no tak. Czytam to samo forum ;)
    dzięki, przestraszyłem się że miód np. spadziowy również - co było by super :)

    OdpowiedzUsuń