sobota, 10 listopada 2012

Faszerowana pierś z kurczaka


Miały być "kieszonki", ale piersi z kurczaka były bardzo małe. Dlatego są zrobione jak roladki. Potrzebować będziemy:
  • 4 piersi z kurczaka,
  • szklankę grzybów,
  • pół szklanki szalotek,
  • oliwa,
  • sól, przyprawy: ostra papryka lub pieprz, czosnek, estragon.
Grzyby i szalotki podsmażamy na oliwie. Użyłam mrożonych grzybów leśnych, pieczarki nie dają "tego" smaku, niemniej też można byłoby ich użyć. Musiałoby ich być wtedy nieco więcej. Jak zaczną się rumienić doprawiamy je solą i papryką. Siekamy je potem na drobne  kawałki, nożem lub przystawką do blendera. Ważne, żeby nie była to papka, ale drobne kawałeczki.


Piersi z kurczaka rozbijamy, solimy, posypujemy lekko czosnkiem, estragonem i papryką. Nakładamy nadzienie na płat mięsa zostawiając 2 cm po brzegach i zwijamy w roladkę. Obwijamy nitką lub spinamy wykałaczką. Pieczemy 30 minut w 180°C w naczyniu żaroodpornym lekko skropionym oliwą. Potem odkrywamy i podpiekamy do zezłocenia.


Podajemy już bez nitek, z fasolką podsmażoną na oliwie z drobno posiekaną cebulą. Potrawę można przygotować nawet dzień przed pieczeniem, mięso będzie wtedy bardziej aromatyczne.

3 komentarze:

  1. mi jak zwykle zrobiły się dziury w filetach, no ale widać takie mam zdolności ;) tak czy siak roladki siedzą w lodówce - czekają na jutrzejszy powrót z pracy i szybki wjazd do piekarnika :) tyle, że z pieczarkami. jestem BARDZO ciekawa efektu, choć myślę, że będzie pyszne - wszystko to co lubię. dzięki za przepis!!! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Za mocno Celta mlotkiem (tfu, tluczkiem) te filety potraktowalas. Plus tego taki, ze piersi z kuraka mozna zaklejac- jak sie dziura zrobi, to maly kawalek rozbic lekko, przylozyc do dziury i delikatnie przyklepac.

    A tak w ogole to smakowalo?

    OdpowiedzUsuń
  3. było pyszne!!!!! następna w kolejce jest wariacja roladek z boczkiem i papryką :)

    OdpowiedzUsuń