czwartek, 11 października 2012

Pasta z tuńczyka


Najprościej jak się da. Efekt poranka "aaaa, nie ma nic na kanapki!".  Gotowa w 3 minuty pasta z tuńczyka.
  • puszka tuńczyka w sosie własnym;
  • taka sama ilość ciecierzycy z puszki;
  • 1 posiekany ogórek kiszony;
  • mały ząbek czosnku;
  • sól, papryka.
Odcedzoną ciecierzycę, posiekanego ogórka i tuńczyka wraz z 2-3 łyżkami zalewy mielimy rozdrabniaczem lub blenderem. Dorzucamy rozgnieciony i posolony ząbek czosnku i wszystko miksujemy na gładką masę. Wedle gustu doprawiamy solą i ostra papryka- zależy to od smaku tuńczyka i ogórka kiszonego.


Jeśli pasta jest za sucha można dodać więcej zalewy z tuńczyka lub zastąpić ją sokiem z ogórków. Ja dodałam sok, bo ogórki kiszone to moja słabość. Uwielbiam..

4 komentarze:

  1. kurcze... a ja dziś nie miałam właśnie nic na kanapki i w końcu wzięłam na II śniadanie do pracy chleb z musztardą dijon i szczypiorem...
    fajny pomysł, z tą pastą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bosz, celta, co za zestaw! Powrzucam w takim razie wiecej takich szybkich past ratunkowych ze skladnikow, ktore mozna trzymac " w razie co".
      Bo dijon i szczypiorek mnie zabil ;)

      Usuń
    2. hehe - jednak powiem szczerze, że moja kanapka nie była taka zła ostatecznie :)
      czekam na kolejne przepisy!
      pozdrawiam cie ciepło i podczytuje ciągle

      Usuń
  2. jestem tuńczykarą i ogórasem nie pogardzę a więc ta pasta dla mnie jest idealna!
    dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń