niedziela, 24 marca 2013

"Leczo" z soczewicą


Nazwałam tą potrawę "leczo" z braku lepszego pomysłu. Niemniej nie ma w środku papryki, jest za to mięso mielone. Nie wygląda zbyt pięknie, ale to kolejny ekspresowy przepis, który podbił nasze serca. Warzywa dodane do tej potrawy można modyfikować w zależności od tego, co mamy w lodówce ;)
Bazą jest:
  • 0,5 kg mięsa mielonego;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 duża cebula;
  • 0,5 l przecieru pomidorowego;
  • 0,5 szklanki bulionu;
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy;
  • oliwa;
  • sól, ostra papryka, majeranek, lubczyk.

  • warzywa- u mnie bakłażan, cukinia, pomidor bez skóry, pietruszka, fasolka szparagowa.
Mięso z cebulą i czosnkiem przysmażamy na oliwie doprawiając solą i przyprawami. Jak się przyrumieni wlewamy przecier pomidorowy i bulion (dobrze mieć pomrożone małe porcje), dorzucamy warzywa oraz soczewice i gotujemy aż zmięknie. Spodziewałam się, że sporo czasu zajmie, żeby soczewica zmiękła, ale poszło szybko. Myślę, że po pół godzinie nie była jeszcze kompletnie ugotowana, ale jak najbardziej jadalna- zapach nas uwiódł i nie daliśmy rady już dłużej czekać.

Papryka też by tu pasowała, jednak ja jestem zdania, że nawet małe ilości tego warzywa dominują w smaku potrawy i mniej czuć inne składniki. Można eksperymentować z innymi warzywami, ważne żeby na początku dobrze podsmażyć mielone mięso.

Zdjęcie mało urocze, sama potrawa w rzeczywistości wygląda troszkę lepiej, ale tak czy inaczej jest mało reprezentacyjna. Ale smak rewelacja.. Doskonałe również po rozmrożeniu!

8 komentarzy:

  1. I think it looks delisious!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy jakies nowe wpisy? Czy to juz koniec tego bloga?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam wątpliwości co do połączenia soczewica-mięso. Soczewica ma jednak sporo skrobi i chyba musiałaby być używana jako posiłek węglowodanowy. Jeśli się mylę proszę o wyjaśnienie. Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Soczewica, w zaleznosci od rodzaju, ma IG 25-30. Weglowodany ponizej IG 35 mozemy wg Montignaca laczyc z tluszczami. To sporo o skrobii w roznych pokarmach, w tym o soczewicy:
    http://www.montignac.com/pl/czynniki-modyfikujace-indeks-glikemiczny/
    Pozdrawiam,
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję za wyjaśnienie:) Czyli teraz możliwe jest przyrządzenia ciasta z ciecierzycy i dodanie jajek? W takim razie próbuję leczo, uwielbiam takie smaki, a soczewica już dłuższy czas siedzi w szafce...

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo sie ciesze ze tu trafilam wlasnie takiego bloga szukalam opartego na MM Bede tu stala bywalczynia :) Dzis na obiad leczo :) Pozdrawiam serdecznie !!!

    OdpowiedzUsuń