Lubie gruszki w konkretnych połączeniach. A surówkę z gruszką i octem balsamicznym ostatnio jadamy kilka razy w tygodniu. Na zdjęciu taka zaaranżowana porcja prezentacyjna, ale z reguły zjadamy całą miskę. ;)
- liście świeżego szpinaku;
- 1 gruszka;
- 6 orzechów włoskich;
- garść orzechów piniowych;
- 1/4 granata;
- ser typu Camembert (u mnie la Roue d'Ardenne);
- oliwa;
- ocet balsamiczny;
- sól, czosnek suszony.
Szpinak myjemy, orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni do przyrumienienia. Ser siekamy w malutkie kawałeczki. Wszystkie składniki wrzucany do miski, polewamy oliwą i octem balsamicznym, lekko solimy i przyprószamy czosnkiem. Gotowe!
Ser kozi też doskonale się do tej sałatki nadaje. Feta również- ważne, żeby smak sera był wyraźny. Lekko posolona gruszka z serem i octem balsamicznym jest po prostu przepyszna!
Kupiłam skłądniki :D jutro robie :D
OdpowiedzUsuń