Już, już podaje obiecany przepis na piernik. Mój prosto z piekarnika, jeszcze gorący.
- 140 g zmielonych migdałów;
- 50 g fruktozy;
- 4 jajka podzielone na białko i żółtko;
- 1 całe jajko;
- 2 łyżki syropu z agawy;
- 2 łyżki kakao;
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika;*
- posiekane orzechy włoskie;
- posiekane migdały;
- pokruszona czekolada.
4 żółtka ubić z fruktozą aż zgęstnieją. Dodać zmielone migdały, przyprawę, kakao, syrop z agawy i całe jajko. Ubić białka i połączyć delikatnie z masą. Dodać posiekane orzechy, migdały i czekoladę. I koniecznie jeden cały migdał dla szczęśliwego znalazcy. Co będzie wygraną- to zależy tylko od Was..
Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, piec około 30 minut w 180°. Pięknie pachnie podczas pieczenia ;) Już po dekoracji- lukier (białko, cytryna, fruktoza) i czekoladowe gwiazdki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz