sobota, 10 listopada 2012

Faszerowana pierś z kurczaka


Miały być "kieszonki", ale piersi z kurczaka były bardzo małe. Dlatego są zrobione jak roladki. Potrzebować będziemy:
  • 4 piersi z kurczaka,
  • szklankę grzybów,
  • pół szklanki szalotek,
  • oliwa,
  • sól, przyprawy: ostra papryka lub pieprz, czosnek, estragon.
Grzyby i szalotki podsmażamy na oliwie. Użyłam mrożonych grzybów leśnych, pieczarki nie dają "tego" smaku, niemniej też można byłoby ich użyć. Musiałoby ich być wtedy nieco więcej. Jak zaczną się rumienić doprawiamy je solą i papryką. Siekamy je potem na drobne  kawałki, nożem lub przystawką do blendera. Ważne, żeby nie była to papka, ale drobne kawałeczki.


Piersi z kurczaka rozbijamy, solimy, posypujemy lekko czosnkiem, estragonem i papryką. Nakładamy nadzienie na płat mięsa zostawiając 2 cm po brzegach i zwijamy w roladkę. Obwijamy nitką lub spinamy wykałaczką. Pieczemy 30 minut w 180°C w naczyniu żaroodpornym lekko skropionym oliwą. Potem odkrywamy i podpiekamy do zezłocenia.


Podajemy już bez nitek, z fasolką podsmażoną na oliwie z drobno posiekaną cebulą. Potrawę można przygotować nawet dzień przed pieczeniem, mięso będzie wtedy bardziej aromatyczne.

Sałatka z łososiem i selerem naciowym


W poszukiwaniu nowych sposobów na wprowadzenie kolejnego warzywa, selera naciowego, powstała ta sałatka. Szybka w wykonaniu, oprócz posolenia selera praktycznie nie potrzebuje przypraw. Proporcje na 2 porcje ;)

  • 100 g łososia
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • łyżeczka majonezu,
  • sól, ewentualnie odrobina pieprzu.
Selera naciowego kroimy na drobne kawałki i solimy. Jajka i łososia kroimy na kawałki podobnej wielkości. Dodajemy majonez i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba, pamiętając  że łosoś jest z reguły dość słony i tą sól do sałatki trochę uwolni.